Laura, Mathias og Adrian, Friland 32

Laura og Mathias er i gang med at bygge en solar-dome, der alene opvarmes af solen. Domeformen er valgt, fordi den har den mindste overflade i forhold til den volumen, der er inde i huset.

”Og så halverer man materialeforbruget i forhold til konventionelt byggeri,” fortæller Mathias.

Mathias er biolog og arbejder med miljøteknologi i landbruget. Han mødte den spanske kemiingeniør Laura på en konference i Holland om biologiske luftfiltre.

Solar-domen på Friland er realiseringen af en drøm om at bygge sit eget hus, som Mathias altid har haft. ”Jeg har også altid elsket at sove i telt, og følelsen af at bo tæt på naturen vil man også få i domen.”

Laura arbejdede i et firma inden for bæredygtigt byggeri i Spanien, og for hende er plusordene på Friland, ud over bæredygtighed, naboerne, fællesskabet og det børnevenlige miljø.

Huset ventes færdigt i 2014, og så vil man kunne se en 200 m2 stor dome, hvor tre terrasser skærer sig ind i halvkuglen. Domen opføres af træ med ålegræs som isoleringsmateriale. Pladefundamentet er isoleret med Sundolitt og under det ligger en 250 m3 stor sandpude, der skal opsamle varmen fra de solfangere, der dækker taget af domen. Sandpuden skal så forsyne huset med varme og varmt vand, når solen ikke når højt på himlen om efteråret.

”Taget vil blive et sukulenttag – et levende tag– hvis vi ellers kan få jorden til at hænge fast,” forklarer Mathias.

For Mathias og Laura er det ikke kun resultatet, der tæller.

”Vi nyder processen,” som de siger…Og så skal der også være tid til Adrian, som blev født i sommeren 2013.

[nggallery id=41]