Thea, Thomas og Lærke, Friland 19

At bo småt er godt. Det fremhæver Thomas og Thea efter at have boet to års tid i et lille halmhus på 6 kvadratmeter (10 m2 udvendigt) sammen med Lærke, der bor der på halvtid.
Det nye hus, der gror op ved siden af på grunden, bliver heller ikke særlig stort, 41 kvadratmeter. Til gengæld bliver det et hus, der vil nærme sig et energiforbrug på nul, til opvarmning.

Thomas er håndværker og øko-bygger.

”Jeg vil gerne demonstrere, at man kan lave et nul-energihus af naturmaterialer. Jeg har valgt at bruge standardiserede naturmaterialer, for at lave et byggeri som ikke kræver specialviden, og derfor kan bygges hvor som helst og af almindelige tømrer. Metoden kan anvendes idag!”, fortæller Thomas.

“Det jeg gerne vil vise er, at man kan bygge et ægte bæredygtigt passivhus, som efter min mening er bedre end de bedste konventionelle passivhuse på alle planer:

– miljømæssigt: langt bedre CO2-regnskab, mindre energiforbrug og intet affaldsproblem.

– bedre indeklima: huset er diffusionsåbent, og der er ingen afgasning fra de rene naturmaterialer.

– økonomisk: det er småt, simpelt og effektivt at bygge.

– kvalitet: der er bl.a. mindre vedligehold pga. et stort udhæng og meget lidt mekanik, der kan gå i stykker.”

Thomas har fået gennemført en blowerdoortest på huset, som viste 0,18 l/s/m2. Det skal holdes op imod de 0,5 l/s/m2, som der kræves af passivhuse og 1,5 l/s/m2 for almindeligt byggeri. Dvs. at huset er 2,7 gange bedre end selv de strengeste krav.

Huset er konstrueret i træ og isoleret med træuld. Al murerarbejdet er skåret væk, og det er funderet med jordskruer, så hvis huset skal fjernes, kan jordskruerne skrues op og genbruges, og der er hverken gravet eller støbt forud for byggestart. Fundamentet af jordskruer tog fire timer at etablere. Taget bliver et grønt tag.

Huset forsynes med ventilationsvinduer, der konstant sender forvarmet frisk luft ind i huset og som laves af firmaet Horn vinduer. Denne type vinduer kaldes også ”russervinduer”, fordi samme princip blandt andet er brugt i vinterpaladset i Sct. Petersborg.
Huset er udført uden kuldebroer, og det er ikke forsynet med nogen varmekilde. Planen er at prøve af om det er nok til at opvarme huset med overskudsvarmen fra madlavning og anden elektricitet, samt passiv solvarme.

Thomas har eget firma og virker som konsulent inden for alternativt byggeri.

”Friland er et sted, hvor der er mange at dele interesser med, og den store forskellighed blandt de mennesker, der bor her, er en styrke.”

Se mere om Thomas og Theas hus og virksomhed på www.naturhus.dk
Thomas kan også kontaktes direkte på thomas (at) naturhus.dk

Thea er vokset op på Friland, siden hun var 12 år. Hun er nu uddannet som designteknolog og har aldrig været i tvivl om, at en økolandsby som Friland indgik i hendes fremtidsplaner. Ud over at være et fantastisk sted for børn, lægger hun vægt på, at Friland for hende er et sted, hvor hun kan indrette et liv med økonomisk frihed, mere tid, udforske selvforsyning og trække på mange kompetencer hos de andre beboere.

”Du finder kompetencer, du ikke ser så mange andre steder, og så er der mange voksne med selvstændigt virke. Det gør, at der altid er mange hjemme. Det giver en levende landsby.”

Se videoer af Thomas og Theas to huse

Det lille hus Se videoen her

Det lidt større hus Se videoen her

Det bæredygtige og naturlige passivhus

Fundament: Jordskruer

Konstruktion: Rammespær i ubehandlet træ

Dampbremse: Øko-natur dampbremse (fri for flammehæmmere) fra Dansk Træfiberisolering

Isolering i vægge, loft og gulv: Træfiberisolering fra Dansk Træfiberisolering

Vindspærre og isolering: Gutex træfiber-plader fra Dansk Træfiberisolering

Vinduer: Ventilationsvinduer fra Horn vinduer

Beklædning udvendigt: Træbeklædning i lærk, behandlet med trætjære og linolie

Beklædning indvendigt: Træbeklædning i ubehandlet fyr

Grønt tag: Miljøvenlig PE-membran, fiberdug, sand/jord og stenbedsplanter

 

[/column]