Inger og Jørgen, Friland 34

Inger og Jørgen bor i et halmhus pudset med kalkmørtel. Halmvæggene er selvbærende, og de hviler på et pladefundament isoleret med Sundolitt. Gravemaskinen tog de første skovlfulde jord i sommeren 2012, og under byggeriet har Inger og Jørgen boet ved byggepladsen i en pavillon.
Sideløbende er der blevet plantet i haven, og en gæstevogn har huset diverse kursister og gæster på Friland.

Inger og Jørgen har boet mange år i Silkeborgområdet, hvor Jørgen var skoleleder, og Inger arbejdede med to-sprogede børn blandt andet for Røde Kors. I årene før de første spadestik på Friland boede de en årrække på Nekselø, Ingers fødeø, der ligger i Sejrøbugten.

Inger fortæller om valget af Friland: ”Vi har før boet i kollektiv og ville meget gerne igen bo landsbyagtigt og skabe noget sammen med andre. Vi afsøgte mulighederne og valgte Friland, blandt andet fordi vi i forvejen kendte et par frilændere og i en periode boede til leje på Fase 1,”

Jørgen tilføjer: ”Vi savnede noget at rive i på Nekselø, og vi ville gerne leve mere bæredygtigt. For os er det en udfordring at kombinere nye økologiske metoder med eksisterende erfaringer for at opnå de bedste resultater.”

Inger og Jørgen har selv givet huset form undervejs i byggeriet, og alle vinduer og døre er genbrugte eller fejlmål fra andet byggeri.

Solen giver strøm via tagets solceller, og den varmer gennem udestuens glas og de store sydvendte vinduer. Er der behov for lidt mere varme, tændes der op i fleksovnen.

”Vi har været tvunget til at tænke over tingene, men her på Friland er der hjælp og støtte at hente i fællesskabet. Vores børn er flyttet hjemmefra, og fællesskabet på Friland gør, at vi ikke isolerer os, men stadig er i tæt kontakt med mennesker i flere generationer og med forskellig baggrund,” siger Inger.


[nggallery id=40]