Kristine og Andreas og Otto, 27B

Andreas og Kristine deler en lod på Friland med Mik og Anna-Birthe, og på deres del af lodden er de ved at bygge et hus med udgangspunkt i en bærende tømmerkonstruktion, der er stærk nok til at bære et drivhus og en tagterrasse.

To skurvogne under tømmeret vil med tiden blive indkapslet af halm, ler og kalkpuds, og under gulvet er der lagt muslingeskaller.

Huset vil blive opvarmet af sol gennem udestuer mod syd og vest og en en fleksovn med røgrør under gulvet. Skorstenen forsynes med en røgvasker, så der ikke lukkes partikler og syre ud til omgivelserne.

Planerne for huset bliver hele tiden gennem- og nytænkt med bæredygtige alternative løsninger.

Kristine er uddannet pædagog, Andreas er skolelærer med erfaring inden for gøgl, og Frilands tredje fase trak dem tilbage til Jylland efter nogle års ophold på stenbroen i København.

”Jeg satser på, vi her kan få mulighed for at lave flere ting, der giver mening for os, og for at leve mere bæredygtigt for eksempel ved at producere vores eget kød og egne grøntsager,” siger Kristine.

”Jeg har aldrig bygget før, men her kan jeg trække på andres erfaringer. Her kan man altid få et godt råd eller låne en nødvendig dims til byggeriet,” tilføjer Andreas, der har suppleret sin egen byggeindsats med praktikperioder hos Thomas og Steen på Friland.

Kristine og Andreas og deres søn Otto bor under byggeriet til leje hos Sarah og Lukas i nummer 23.

Begge er enige om, at det er muligheden for at leve mere gældfrit og for at bo i et godt socialt fællesskab, der er styrken ved Friland.

[nggallery id=31]