Jonas , Birgitte, Silla og Villads, Friland 21

Jonas og Birgitte og deres to børn, Silla og Villads, bor i et hus, der er rejst omkring en bærende konstruktion af store træstammer, som blev fældet i skoven ved Gl. Estrup. Væggene er lerpudset halm, muslinger isolerer under gulvet, og desuden er der anvendt træuld og genbrugsmaterialer mange steder. Indervæggenes mursten kommer fra en nedrivning ved Sivested Odde, og varmen kommer fra en mini-masseovn, der giver røgvarme i gulvet. Og så har huset et helt specielt tag, der er opført i en form, Jonas mener kaldes en ‘hyberbolsk paraboloide’.

“Jeg så et billede af et sådant tag på et byggemøde på Friland, og så var ideen sået,” fortæller Jonas.

Han fik interesse for Friland gennem DR’s udsendelser og deltog i første omgang i nogle byggeaktiviteter og et ovnkursus herude. Jonas har altid overvejet at bygge eget hus, men Friland var egentlig ikke med i overvejelserne i første omgang. Da en ven gjorde ham opmærksom på, at man kunne søge om at komme med på fase 2, søgte han imidlertid og blev valgt ind.
Jonas har været Falckredder i 13 år og mødte Birgitte kort efter at have købt lodden på Friland.

Birgitte er uddannet serigraf, men har siden også uddannet sig som blomsterdekoratør, haft en blomsterforretning og arbejder nu som blomsterdekoratør på Fuglsøcentret. Der var nogen skepsis i familien, da hun flyttede med Jonas til en hytte på Friland og begyndte at bygge, men den har fortaget sig, i takt med at en familiebolig voksede op.

”På Friland er fællesskabet noget af det mest centrale. Og det er blevet stærkere, efter at fase 3 er kommet. Der er plads til flere interessefællesskaber på tværs, og der er kommet ny energi,” mener Jonas.

Både han og Birgitte vil til at satse mere på haven og selvforsyning, og er desuden indehavere af Frilands koldtvandsbassin med ”klippe”, hvor flere frilændere dyrker vinterbadning. Planerne for den nærmeste fremtid står blandt andet på et koldrum til opbevaringer af det grønne fra haven.

[nggallery id=32]