Veronica, Henrik, Sebastian og Kennith, Friland 10

Henrik og Veronica og deres to drenge, Sebastian og Kennith, bor i et af de første huse, der skød op på Friland. De overtog huset som råhus i 2006 fra en nu fraflyttet frilænder, og de har siden bygget videre på huset i flere etaper.
Huset er blevet til et rummeligt halmhus på halvanden etage beklædt med træ, og de 190 kvadratmeter opvarmes af en masseovn.
Veronica arbejder med massage, og Henrik er uddannet økonom, og de har begge egen virksomhed på adressen. Henrik underviser og arrangerer workshops, og Veronica beskæftiger sig især med Ayurveda-massage, men også med andre former for massage.

Henrik tilbringer en del tid i haven, der er ved at vokse til som permakulturhave, hvor frugttræer, bærbuske, spiselige grønsager og bunddækkeplanter dyrkes i blandingskultur.

Både Henrik og Veronica lægger vægt på, at de bor i et hus med mindre gæld og med den frihed, det giver.
”Det var grundprincipperne om gældfrihed, affaldsbevidsthed og et økologisk liv, der trak os til Friland,” fortæller Henrik.
”Det var fantastisk for mig at flytte ind i et halmhus. Jeg kendte et halmhus fra mine bedsteforældre i Andesbjergene, og det er et sundt hus at bo i,” tilføjer Veronica.

Hvis Veronica skal beskrive livet på Friland, er det især det sociale fællesskab, hvor man kan regne med hjælp og støtte fra alle, hun lægger vægt på. Hvis det brænder på, er naboerne der.
”Her er også en mangfoldighed af mennesker, der er meget inspirerende. Folk beskæftiger sig med vidt forskellige ting fra heste til musikinstrumenter.

”Og så er her samlet en masse viden,” siger Henrik.
”Der er mennesker, der virkelig ved noget. Ikke bare fra studier på universiteter, men også viden og erfaringer, der er samlet og brugt gennem praksis. Her er en fantastisk vidensdeling.”

Hos Sebastian, der går på Feldballe Friskole, er der ingen tvivl. Friland er et fedt sted at bo: ”Her er kammerater, ingen trafik og en fin legeplads.”

På Henriks hjemmeside, www.handlefrihed.dk, kan man læse meget mere om, hvad Henrik kalder ”Skabende økonomi”.

henrikveronica-1

[nggallery id=36]